Trenutno so v kulinariki aktualne jedi iz jajc in tortilja je pravi recept za te smernice. Gre za priljubljeno špansko jed, katere osnova so krompir in jajca, ostale sestavine pa se lahko poljubno dodajo. Je hitro pripravljena, še posebej, če si krompir pokuhamo vnaprej, zato jo lahko pripravimo za hitro kosilo. Pripravili smo jo po naše, kar pomeni, da smo tradicionalni recept malo "obogatili" - dodali smo papriko, paradižnik in šitake. Ker je sezona gob, bi lahko mirno dodali lisičke.
Kako pripravimo tortiljo kot kosilo na hitro?
Potrebujemo (za 2 osebi)
- 2 večja krompirja
- 1 čebulo
- strok česna
- pol paprike
- 1 paradižnik
- 3 večje šitake
- 4 jajca
- sol, poper, malo kumine v prahu
- malo sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
- peteršilj
Priprava
1. Krompir olupimo in narežemo na lističe (varianta je krompir narezan na koščke). Krompir skuhamo skoraj do mehkega. Španci surov krompir popečejo na olju, ki ga mora biti toliko, da prekrije krompir. Olje pri nadaljnji pripravi tortilje odlijejo in shranijo za druge jedi. Mi smo pripravo nekoliko pohitrili in krompir kar skuhali.
2. Nasekljamo čebulo in česen, narežemo papriko, paradižnik in šitake.
3. Krompir odcedimo in ga na hitro prepražimo na malo olivnega olja. Dodamo čebulo, česen in prepražimo. Nato dodamo papriko, paradižnik in šitake. Začinimo in na majhnem ognju pražimo približno 5 minut.
4. Prežvrkljamo 4 jajca s smetano, malo solimo. Jajca zlijemo čez zmes v ponvi, dodamo nasekljan peteršilj in premešamo. Pečemo na majhnem ognju. Ko tortilja porjavi na eni strani, pokrijemo ponev z velikim krožnikom in nanj prekucnemo tortiljo. Nato jo vrnemo v ponev tako, da je že pečena stran navzgor. Popečemo še na drugi strani. Španci nimajo nič proti, če je tortilja v sredini še malo tekoča.
5. Španci tortijo ohladijo in jo nato ponudijo, ali jo celo dajo v hladilnik za kasnejši prigrizek. Mi jo bomo pojedli kar toplo, zraven pa ponudili še hrustljavo solato.