Na vrtu je obilje paradižnikov, ki jih kulinarično uporabimo na najrazličnejše načine. Tudi za paradižnikovo juho, ki jo obogatimo z zelišči. Če bi je ne kuhali in ohladili ter servirali s kockami ledu, bi lahko rekli, da gre za gazpacho, paradižnikovo juho na španski način. Paradižnikom smo dodali razna zelišča, zato ta juha ne vsebuje dodanega sladkorja, ne vegete ali jušne kocke za obogatitev okusa. Je čisto naravna, dovolj sladka in presenetljivo okusna.
Paradižnik je nizkokaloričen z le 17 kalorijami na 100 g in ima malo sladkorja, zgolj 2,6 g na 100 g. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja je ta recept primeren tudi za diabetike.
Kako pripravimo paradižnikovo juho z zelišči?
Potrebujemo
- 5 večjih zrelih paradižnikov
- polovico čebule
- strok česna
- kumino, sol, poper, provansalska zelišča, lovorjev list
- liste zelene
- malo peteršilja
Priprava
1. Paradižnike razkosamo na manjše kose (ne lupimo jih, da ohranimo za telo dragocene vlaknine). Damo jih v lonec in dodamo sesekljano čebulo ter česen in vejico zelene. Prelijemo z vodo, začinimo in kuhamo na majhnjem ognju.
2. Skuhan paradižnik piriramo s paličnim mešalnikom in dodamo lovorjev list ter na drobno narezano zeleno in peteršilj. Še malo pokuhamo.
3. Serviramo s kislo smetano in na maslu prepraženimi kockami kruha (slednje bodo diabetiki preskočili).