Radič je vrsta solate, ki ga imajo nekateri nepopisno radi, drugim pa je zoprn zaradi grenkobe. Prav grenkoba naj bi imela zdravilne učinke pri naši presnovi, delovanju jeter in vranice.
Če sta vročina in suša poleti še posebej intenzivni, bo tudi grenkoba radiča močnejša. Na spletu smo našli kar nekaj nasvetov, preizkusili pa smo tistega, za katerega smo presodili, da bi lahko učinkoval.
Kaj lahko torej storimo, da omilimo oziroma zmanjšamo grenkobo pri radiču, če nas ta moti?
Radič smo oprali in na drobno narezali, nato pa smo ga namočili v vodi, ki smo ji dodali dober dl mleka. Namakali smo ga kar dolgo, več kot uro. Za dodano mleko smo se odločili zato, ker velja, da tudi jetrca ali ledvička pred kulinarično uporabo namakamo v mleku, ki "izluži" strupnine iz teh organov.
Odcejanemu radiču smo nato dodali vroč krompir, narezan na koščke in za mizo družno ugotovili, da je grenčina radiča dejansko manjša. Upamo celo trditi, da je več ni bilo zaznati. Seveda smo morali zaradi namakanja radiča vzeti v zakup, da smo se odpovedali določenemu odmerku vitaminov.
Na spletu najdemo še naslednje nasvete:
- če radič kupujete, v trgovini izberite čim bolj svež in čim bolj svetel radič
- radič namakajte v slani vodi
- radič narežite na čim manjše kose, dodajte vroč krompir, ki bo zmanjšal grenkobo
- ne ozirajte se na grenkobo in razmišljajte o njenih zdravilnih učinkih