Šipek (Rosa canina) bo poÄasi pripraven za nabiranje in za sušenje. Nabiramo ga v oktobru in novembru. Trde plodove za sušenje, mehke za marmelado, slednje najbolje v novembru, ko jih oplazi prva slana. Zagotovo je šipek smiselno nabirati, saj je bogat izvor vitamina C (bojda 5-krat veÄ od limone), ki se skriva v "mesnatem" delu šipkovega ploda. Pitje šopkovega Äaja je pomembmo za dviganje naše odpornosti in nepogrešljivo v Äasu prehladnega obolenja ter bronhitisa.
Kako sušimo šipkove plodove za Äaj?
Oberemo trde plodove, jim odstranimo peclje in muho. Pladenj prekrijemo s papirnatimi brisaÄami in nanje damo šipkove plodove. Nekateri jih režejo, Äistijo semena (pravzaprav so to drobni orešÄki), ki pa jih kaže ohraniti, saj izloÄajo seÄ in Äistijo naša ledvica. Sušimo jih na zraÄnem mestu, kar bo terjalo precej Äasa. Lahko jih sušimo tudi v peÄici, vendar naj temperatura ne presega 40 stopinj celzija.
Nekaj zanimivosti o šipku
1. Šipek lahko zrase tudi do 5 m visoko in doseže starost 300 let.
2. Izhaja iz Perzije (Irana), danes pa rase povsod po Evropi, razen na Finskem in na Islandiji. Najdemo ga tudi v Severni Ameriki, na severu-zahodu Afrike in v zahodni Aziji.
3. Plodovi se uporabljajo za Äaj, šipkovo vino in olje, pridobljeno iz šipkovih pešk.
4. V Hildesheimu v NemÄiji rase ob njihovi cerkvi takoimenovani tisoÄletni šipek, ki datira v 9. stoletje.
5. 100 g svežega šipka vsebuje 400 do 500 mg vitamina C.
6. Šipek v telesu veže proste radikale, je uÄinkovit tudi pri kroniÄnem obolenju ledvic in prepreÄuje osteoporozo.
7. Šipkov Äaj lahko pijemo v vseh letnih Äasih, poleti nas bo razveseljeval s svojo kiselkasto svežino, jeseni in pozimi pa z zdravilnimi uÄinki. In spomladi? Z njim bomo preganjali spomladansko utrujenost.
8. Šipkov Äaj iz posušenih plodov bo rumenkast, kupljen rdeÄ, ker mu dodajajo hibiskusove cvetove.
9. K sušenju šipka posamezniki razliÄno pristopajo: nekateri nabirajo mehke plodove in jih sušijo, drugi trde in jih skuhajo, tretji jih zmrznejo in nato sušijo in kuhajo ... Skratka možnosti je veliko, zato je izbira najustreznejše variante stvar osebne odloÄitve.