BUČNA SEMENA S CIMETOM IN ČOKOLADO (TUDI ZA DIABETIKE)
27.10.2015
Bučna semena so izjemno zdrava. Vemo, da bi jih naj jedli moški za preprečevanje težav s prostato, manj je znano, da delujejo proti depresiji. A o tem prihodnjič.
Tokrat ponujamo recept za slaščico, pri kateri bučna semena kombiniramo s čokolado. So vedno presenečenje za goste, v primerni (simpatični) embalaži pa tudi darilo.
To slaščico si lahko privoščijo tudi diabetiki. Glikemični indeks bučnih semen je 25, čokolada naj ima več kot 70 % kakava (GI je 22), cimet pa tako znižuje sladkor.
Kako pripravimo bučna semena s čokolado?
Potrebujemo
- približno pol kg bučnih semen
- cimet
- 500 g črne čokolade
- dobro žlico kokosove masti
- sladkor le po želji (ni nujno potreben, za diabetike ga opustimo)
Priprava
1. Bučna semena na hitro prepražimo v ponvi. Nehamo jih pražiti, ko začnejo prva pokati.
2. Večji pekač ali servirni pladenj prekrijemo s peki papirjem ali z alu folijo. Semena enakomerno potresemo po površini. Po semenih potresemo cimet.
3. Na ploščo damo večjo posodo z vodo, zavremo. V manjšo posodo damo žlico kokosove masti in nadrobimo 500 g čokolade.
4. V vodni kopeli raztopimo čokolado, premešamo in prelijemo čez bučna semena. Z žlico pogladimo, da so vsa bučna semena "ujeta" v čokolado. Damo za nekaj časa na hladno.
5. Ko se čokolada strdi, bučna semena in čokolado nalomimo na poljubne koščke.