Sivke, imenovane tudi snežke ali zimske kolobarnice, z latinskim imenom Tricholoma portentosum, nas v gozdovih razveselijo pozno jeseni. Rasejo posamiÄno ali v skupinah in zanje je znaÄilen siv klobuÄek, ki postane v stiku z vlago lepljiv. Bet je bel in proti vrhu rahlo rumenkast. Äe se pri sivki orientiramo po lepljivem klobuÄku in prijetnem vonju, je ne moremo zamenjati s podobnimi gobami, ki rasejo istoÄasno. Sicer pa velja, da nabiramo le tiste gobe, ki jih zares poznamo.
Sivka je uporabna na številne naÄine, izredno okusna je vložena v kis.
Kako pripravimo v kis vložene sivke?
Potrebujemo
- kis za vlaganje in vodo v razmerju 1:2 ali najveÄ 1:3
- sivke (najboljše majhne, veÄje razrežemo na manjše kose)
- sol (na koliÄino kisa solimo malenkost veÄ, kot bi solili sicer)
- dva stroka Äesna na 0,5 l mešanice kisa in vode
- poper v zrnju
- lovorjev list
- po želji šalotko
Priprava
1. Sivke temeljito oÄistimo že v gozdu. Doma ÄišÄenje le dokonÄamo. VeÄje sivke narežemo na kose.
2. V loncu pripravimo mešanico kisa in vode v želenem razmerju. Dodamo vse naštete sestavine, razen sivk.
3. Ko kis zavre, vanj damo gobe zelo na kratko - le toliko, da jih nekoliko prevremo.
4. Predenemo jih v umite kozarce, prelijemo s kisom, tako da so popolnoma prekrite in takoj zapremo. Hladimo jih tako, da jih pokrijemo z odejo. Kozarce je dobro hraniti vsaj mesec dni v temnem prostoru, preden se lotimo dobrot v njih.