Če so nas že jurčki pustili na cedilu, so se vsaj sivke pokazale v zadovoljivi veličini. Za mnoge so to najbolj aromatične gobe. Odlične so za vlaganje in za pripravo rižot. Seveda še za marsikaj drugega.
Za hitro kosilo smo pripravili rižoto s sivkami in ni več dileme, ali lahko gobe pogrevamo ali ne. Rižote namreč ni več.
Kako pripravimo rižoto s sivkami kot kosilo na hitro?
Potrebujemo
- sivke
- česen
- šalotko
- peteršilj
- skodelico riža za rižoto
- 1 dcl vina
- juho za zalivanje
- žlica masla
Priprava
1. Na olju prepražimo nasekljan česen in narezano šalotko. Dodamo nasekljan peteršilj, pražimo in ves čas mešamo. Zalijemo z 1 dl vina in tako mešamo, da vino izpari.
2. Sivke narežemo na poljubno velike kose (raje nekoliko manjše, ker so gobe težje prebavljive). Dodamo sivke ter jih pražimo.
3. Z zajemalko dodajamo vročo juho in ves čas mešamo. Dodamo toliko juhe, da je riž zalit. Kuhamo in mešamo ter odstavimo tik preden je riž čisto mehak. Dodamo še žlico masla in premešamo. Pustimo nekoliko stati in nato postrežemo.