Silvestrski jedilnik v zadnjem trenutku. Upoštevali smo, da je zdrav in tako primeren tudi za sladkorne bolnike, da je enostaven in za sestavine ni treba seÄi prav globoko v žep.
PriporoÄamo:
- predjed: humus (namaz iz ÄiÄerike), popeÄen sir in šunka kot prigrizek ter solata
- juha: iz ajdove kaše, šitak in zelenjave
- glavna jed: pišÄanÄji curry s kokosovim mlekom, priloga riž in solata iz rdeÄega radiÄa
- sladica: razliÄne sladice iz kozarca
Ob koncu zapisa so povezave do naših silvestrskih jedilnikov v preteklih letih. Torej še veÄ idej.
Želimo vam prijetno in kulinariÄno pestro silvestrovanje ter uspešen skok v leto 2016.
Kaj dobrega pripraviti za silvestrsko veÄerjo?
Recepte za veÄino jedi najdete na našem portalu, zato v nadaljevanju podajamo povezave do njih
Predjed - humus in prigrizki iz sira ter šunke
Humus je namaz iz ÄiÄerike. Za ÄiÄeriko velja, da prepreÄuje bolezni srca in ožilja, pomaga zniževati holesterol in ima nizek glikemiÄni indeks (35), torej je ustrezna tudi za diabetike. Recept za humus je na tej povezavi.
Kako pripravimo narezano šunko in sir kot droben prigrizek, pa je navedeno tukaj
Juha - iz ajdove kaše, šitak (šampinjonov) in zelenjave
Ajda širi žile, zmanjšuje krvni pritisk in holesterol, redno uživanje zvišuje odpornost organizma, je primerna za sladkorne bolnike, ker ima nizek glikemiÄni indeks (40) in veliko magnezija, koristnega za "boj" proti mišiÄnim krÄem.
Recept
Potrebujemo
- pol Äebule
- strok Äesna
- 6 žlic ajdove kaše
- nekaj šitak ali šampinjonov
- nariban korenÄek
- nasekljan por
- žlica paradižnika v košÄkih iz konzerve
- kisla smetana
- zaÄimbe (kumina, timijan, majaron, sol, poper, peteršilj)
Priprava
1. ÄŒebulo in Äesen prepražimo na olju, dodamo narezane šitake, paradižnik v košÄkih, dušimo. Zalijemo z vodo.
2. Dodamo ajdovo kašo, nariban korenÄek ter zaÄinimo. Kuhamo okoli 20 minut. Ob koncu dodamo nasekljan peteršilj in postrežemo z žliÄko kisle smetane.
Glavna jed - pišÄanÄji curry s kokosovim mlekom in rižem kot prilogo ter solata iz rdeÄega radiÄa
Kokosovo mleko ima toliko dobrih sestavin, koristnih za naše zdravje, da ga kaže veÄkrat vkljuÄiti v našo kulinariko. Vsebuje veliko magnezija, zato pomirja in sprošÄa mišice, mangan pa prepreÄuje prehiter prehod sladkorja v kri (glikemiÄni indeks 41), znižuje holesterol v krvi, deluje protivirusno in protibakterijsko.