Za veliko noč je sicer zapovedana potica, praviloma orehova. Morda pa se lahko ob njej posladkamo še z orehovo torto. Recept je zelo enostaven, torta pa odlično uspe. Zavoljo otrok za mizo, smo se malo poigrali še z dodatnimi sestavinami in kremi dodali čez noč namočene narezane jagode. Tudi odrasli niso imeli nič proti temu.
Želimo vam lepe in sončne velikonočne praznike.
Sestavine za testo
- 6 jajc
- 200 g sladkorja
- 125 g mletih orehov
- 125 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- malo cimeta, mletih klinčkov in nastrgane limonine lupine
Sestavine za kremo
- 0,5 l sladke smetane
- 2 zavitka šlagfiksa
- malo sladkorja
- 50 g mletih orehov
- 200 g jagod (čez noč jih namočimo v žlici ruma in malo vode ter dodamo cimet)
Čokoladni obliv (po želji) - 100 g čokolade
- žlica kokosove masti
- zavitek vanilin sladkorja
Priprava
1. Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo 2/3 sladkorja in stepamo.
2. Iz beljakov in preostanka sladkorja stepemo trd sneg. Na sneg damo orehe.
3. Polovico snega in orehov dodamo rumenjakom in na to presejemo polovico moke, pomešane s pecilnim praškom. Dobro premešamo, dodamo še preostanek snega, orehov in moke.
4. Na dno tortnega modela damo izrezan krog iz peki papirja, obod namastimo. V model vlijemo maso in pečemo pri 175 stopinjah okoli 30 minut. Z zobotrebcem prebodemo testo in preverimo ali je pečeno. Ohladimo in torto prerežemo. (Spodnji del torte lahko nekoliko navlažimo s sokom in premažemo z marmelado - po želji).
5. Sladko smetano stepemo s trdilcem in sladkorjem. Polovici smetane primešamo orehe in jagode ter s tem napolnimo torto.
4. Za dekoracijo torte lahko uporabimo preostanek smetane, ki ga potresemo z orehi. Druga varianta pa je, da v parni kopeli zmehčamo 100 g čokolade za kuhanje, ki smo ji dodali žlico kokosove masti in en vanilin sladkor. Raztopljeno čokolado polijemo po vrhu torte in potresemo z orehi (lahko mandlji).