Kombinacija se bere kot "ubijalska" in zagotovo neužitna. Rezultat je drugačen in preseneča. Torta izvrstnega okusa ne daje slutiti, da smo vanjo vmešali kislo zelje. Je prisotno v diskretni vlogi, zato je včasih prava kulinarična popestritev postaviti na mizo nekaj povsem novega.
Torta bojda izvira iz nemških logov, ponovno naj bi jo popularizirala nemška skupnost v kanadskem Ontariu.
Pogum velja, nekaj novega in drugačnega, je zmeraj dobrodošlo.
Za kremo v našem receptu ponujamo dve inačici, našo in ob koncu recepta še originalno.
Za nadev
- marmelada
- kisla ali sladka smetana
- 1 sladka smetana za zgornjo plast torte
- sladki kakav za posip
Priprava:
1. Penasto umešamo maslo s sladkorjem. Posamično dodajamo jajčka in nato vanilijev ekstrakt in rum (šeri).
2. V drugi skledi zmešamo suhe sestavine: kakav in presejano moko s pecilnim praškom ter cimet.
3. Suhe sestavine dodamo k "mokrim": najprej polovico suhih sestavin in polovico vode ter premešamo. Nato še enkrat preostanek suhih sestavin in vodo. Hitro premešamo in dodamo pod vodo splahnjeno in drobno narezano kislo zelje.
4. Vlijemo v namaščen in z moko posipan tortni model in pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 175 stopinjah celzija. Čas pečenja naj bo približno 30 minut ozs palčko preizkusimo ali je pecivo pečeno.
5. Torto ohladimo, nato jo prerežemo in premažemo z marmelado in kislo (ali sladko) smetano (ali poljubno kremo). Vrh torte premažemo s sladko smetano. Nanjo posipamo še sladki kakav.
Varianta za kremo je še naslednja (iz originalnega recepta):
- 4 žlice masla
- 165 g jedilne čokolade
- 125 ml kisle smetane
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 340 g sladkorja v prahu
- 1 jedilna žlica mleka sobne temperature
Priprava
1. V vodni kopeli raztopimo v posebnem lončku maslo in čokolado.
2. Prelijemo v skledo in dodamo kislo smetano sobne temperature. Mešamo in med mešanjem postopoma dodamo sladkor in na koncu žlico mleka. Če je krema pretrda, dodamo še žlico mleka sobne temperature.